Stergere istoric negativ la Biroul de Credit

Solicitarea stergerii istoricului negativ sau solicitarea altor modificari inscrise in datele din Biroul de Credit se poate face printr-o cerere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

De ce trebuie sa aveti un registru pozitiv inregistrat la Biroul de Credit?

  1. Fiindca bancile, IFN-urile, societatile de leasing etc. au obligaţia de a transmite date exacte şi corecte către sistemele de evidenţă de tipul birourilor de credit. Este dreptul tau sa-ti aperi dreptul la viata privata. Aceasta obligatie e prevazuta expres in art. 4 din Decizia 105/2007.
  2. Birourile de credit sunt obligate să efectueze demersuri în vederea remedierii deficienţelor constatate în legătură cu caracterul inexact sau incomplet al informaţiilor.
  3. Potrivit Legii 677/2001, datele cu caracter personal trebuie prelucrate cu bună-credinţă, colectate in scop determinat si legitim, adecvat, neexcesiv si exact.

Spre exemplu, daca Banca transmite la Biroul de Credit informatii cu rea-credinta despre tine, exagereaza sau trimite date inexacte cu scopul de a-ti distruge “imaginea” in fata altor institutii de credit, poti cere stergerea acestor date.

Mai intai, va trebui sa soliciti de la Biroul de Credit situatia ta actuala – te putem ajuta si in aceasta procedura prealabila.

Noi putem face aceasta cerere si sa gestionam intreaga procedura in fata ANSPDCP si a Biroului de Credit pentru a va verifica situatia si pentru a sterge istoricul negativ.

Suna acum